A fenntartható fejlődés indikátorai, 2018 - KSH

A Központi Statisztikai Hivatal kiadványából, az Éghajlat és Föld fejezetek néhány idevágó indikátorát mutatjuk be. Ezek nem kifejezetten az ökológiai fenntarthatóság javulásának irányába mutatnak. Az ismertetésben megfogalmazottak szerint: "A 2007-ben létrehozott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) kidolgozta az új magyar Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát, amelyet az Országgyűlés 2013-ban fogadott el. ... Összehasonlítva az Európai Unió stratégiájával, a magyar keretstratégia jóval szűkebben értelmezi a fenntarthatóság fogalmát. Értelmezésében a fenntartható fejlődési politika elsősorban egy hosszú távú erőforrás-gazdálkodási tevékenység. A keretstratégia négy erőforrást különböztet meg: emberi, társadalmi, természeti és gazdasági erőforrásokat." 

 

Az éves középhőmérséklet alakulása Budapesten
A melegedés mértéke 1901-től meghaladta az 1,5°C-ot Budapesten.

 

Az éves csapadékösszeg alakulása Budapesten
Budapesten az éves csapadék hosszú távú idősora csökkenést jelez.

 

A hőség és fagyos napok számának alakulása Budapesten
1901 és 2018 között csökkent a fagyos és nőtt a hőségnapok száma.

 

A hőhullámos napok számának alakulása Budapesten
A hőhullámmal érintett napok száma jelentős ingadozás mellett az utóbbi évtizedekben emelkedik.

 

 

A hektáronkénti műtrágya-hatóanyag mennyiségének alakulása
Az egy hektárra jutó műtrágya-hatóanyag mennyisége 2009 óta – 2014 kivételével – minden évben emelkedett, így 2018-ban már kétharmadával több műtrágya került a földekre, mint kilenc évvel korábban.

 

Növényvédőszer-értékesítés alakulása
Az értékesített növényvédő szerek mennyisége a 2009–2010. és a 2015. évi nagyobb visszaeséstől eltekintve szinte folyamatosan emelkedett, ezzel szemben 2018-ban csökkenés következett be.