Rovarok csökkenése az Anthropocénben

A gyakori rovarfajok populációinak visszaesése - amelyről főként Európai viszgálatok alapján számolnak be (de más földrészekről  is) - különösen aggasztó, mivel ezek táplálkozási kapcsolatrendszere biztosítja az ökoszisztéma-szolgáltatások, elsősorban a beporzó szolgáltatások jelentős részét. 

David A Wagner egy review cikkben (Insect declines in the Anthropocene) foglalja össze a tudomány mai ismereteit és sorba veszi a háttérben húzódó lehetséges okokat. Ezek a következők: az élőhelyek eltűnése, degradációja, átalakítása; erdőpusztítás; az agrárium intenzifikálása; földhasználat változás - felhagyás; rovarirtószerek egyre kiterjedtebb használata; a klímaváltozásból fakadó környezeti stresszhatások; nitrogénterhelés - eutrofizáció; invazív és exotikus fajok (elsősorban növények) térfoglalása; fényszennyezés; áttételesen pedig a növekvő CO2 szennyezés.

Rovarok csökkenése - IUCN adatok alapján és az Egyesült Királyságban
A) - Rovarpopulációk változásának trendjei az IUCN adati szerint; B) - Csökkenési trendek az Egyesül Királyságban főbb rovar rendenként

Az IUCN adatai alapján a rovarok populációinak egy része stabil, jelentős része csökken (különösen az egyesszárnyúaké - Orth). Egy átfogó értékelés szerint pedig az Egyesült Királyság (UK) fő rovarrendjeinek nagy része 10-40% körüli visszaesést mutat az elmúlt 40 évben.