Erdők, mezők, kaszálók és kertek növényei, virágai szemet gyönyörködtetőek. Gyümölcseik, magvaik, leveleik megtöltik kamránkat, fűszerezik ételeinket. Ellátnak élelemmel, gyógynövényekkel, teával, kávéval, válogatott földi javakkal.

Virágos kaszálórét
A kaszálók és a széna illatát a pázsitfüvek és a virágos növények sokfélesége biztosítja

Sok növény megporzásához azonban beporzó állatokra - beporzókra - van szükség. Bár a háziméhek beporzása és méztermelése jelentős, a beporzók tevékenysége ennél sokkal tágabb és fontosabb. A zárvatermő növények 88%-a kisebb vagy nagyobb mértékben profitál az állati beporzásból. Ezen fák, cserjék és vadvirágok teremtik meg részben a táplálékhálózatok alapját, így a földi élet fenntarthatósága is nagyban függ a beporzóktól.

Vad beporzó rovarok
Nem csak a virágok, de a beporzó rovarok is rendkívül változatosak

Emellett gazdasági növényeink 70%-a nem fordulna termőre vagy kevesebb termést hozna állati beporzás nélkül. A gabonafélék, a kukorica és rizs szélbeporzásúak, azonban sok értékes tápanyag és vitamin - amelyre az egészségünk megőrzéséhez feltétlenül szükségünk van - a beporzók által biztosított gyümölcsökből és zöldségekből származnak. 

Részletesebben:

Kovács-Hostyánszki Anikó (2018): Beporzók a kertünkben - avagy a háttérben munkálkodó természet | Ökológiai Kutatóközpont

Továbbá:
TUDÁSTÁR - beporzók
TUDÁSTÁR - ökoszisztéma szolgáltatások